Τρίτη 5 Ιουνίου 2007

Η ΜΠΥΡΑ !!!!!!!

Η μπύρα σύμφωνα με όλους τους ιστορικούς, αποτελεί μαζί με το κρασί ένα από τα αρχαιότερα οινοπνευματώδη ποτά που ανακάλυψε ο άνθρωπος (βέβαια όλα ο άνθρωπος τα έχει ανακαλύψει :Ρ)... έχουμε ΣΤΟΙΧΕΙΑ οτι η παραγωγή μπύρας ξεκίνησε από την αρχαία Αίγυπτο και τη μεσοποταμία το ...7000 π.χ.!!!! Έχουμε όμως ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ από χημικές αναλύσεις ότι υφίσταται τουλάχιστον από το 3500 - 3100 π.χ.
Τα κύρια συστατικά της μπύρας είναι νερό, βύνη και λυκίσκος. Η μπύρα μαζί με το κρασί είναι τα μόνα οινοπνευματώδη (γνωστά σε μένα) που η παραγωγή οινοπνεύματος γίνεται με φυσική ζύμωση από μύκητες και όχι από απόσταξη. Η κύριες διαφορές τους όμως, οι οποίες είναι και ουσιώδεις, είναι ότι η μπύρα έχει περιεκτικότητα σε αλκοόλ περίπου κατά το 1/3 απ' όση έχει το κρασί και η θερμοκρασία κατανάλωσης (σε σχέση με το κόκκινο κρασί) είναι κατά πολύ χαμηλότερη από αυτήν του κρασιού (αυτό που λέμε ΠΑΓΩΜΕΝΗ ΜΠΥΡΑ). Με λίγα λόγια: το καλοκαίρι πίνεις κρασί με ρέγουλα, ενώ μπύρες μπορείς να πιείς μπόλικες.
Λόγω του ότι η μπύρα είναι ένα καθαρά φυτικό προϊόν, χωρίς χημικά όπως πχ το Ουΐσκυ, συνδιάζεται άριστα με το φαγητό και έτσι δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που θα πιουν μια μπύρα αποκλειστικά με το φαγητό τους. Και η αλήθεια είναι ότι ενώ το Ουΐσκυ θα το πιεις με φυστίκι και καν'ά ξηρό καρπό, την μπύρα θα προτιμήσεις να την πιείς μαζί με κάποιο λουκάνικο, η γενικά κρέας. Είναι δηλαδή μεζεκλίδικο πιοτό. Η μπύρα συνδιάζεται άριστα με το κρέας, το τυρί, το ψάρι (
"Το μπαρμπουνάκι θέλει μπυρίτσα και το κορίτσι θάλασσα" που λέει και το τραγούδι) και τα λαχανικά. Δηλαδή με ΟΛΑ!!!
Προς το παρών δεν έχω να γράψω κάτι άλλο για την μπύρα, καθότι ήμουν τελείως απροετοίμαστος για την καταχώρηση, άλλα θα επιστρέψω
δριμύτερος.

4 σχόλια:

popi είπε...

Μ'αρέσουν πολύ αυτά που αναφέρεις για την ιστορία της μπύρας..Είναι κάτι που δεν ήξερα πόσο μακριά πάει προς τα πίσω το αγαπημένο αυτό ποτό..Εγώ θέλω να προσθέσω επίσης ότι και όσον αφορά τον τρόπο που πωλείται βλέπουμε ότι είναι μάλλον το πιο διαδεμονο ποτό αφού πωλείται σε όλο τον κόσμο ακόμα και στα περίπτερα..Δεν ξέρω αν είναι χρήσιμη πληροφορία..
Θέλω ακόμα να προσθέσω ότι η μπύρα εκτός από το ότι συνοδεύει καταπληκτικά όλα τα φαγητά που έχεις ήδη αναφέρει..Μαγειρεύται κιόλας επίσης καταπληκτικά (για να μην ξεχνιόμαστε κιόλας) Να σου θυμίσω το κοτόπουλο με μπύρα και μουστάρδα όπως και το ψωμί..
Περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά τα μυστικά της κουζίνας στο www.mantalaki.blogspot.com

Ανώνυμος είπε...

Γειά σου Γιάννη .
Μέχρι πρότινος θεωρούσα μετά το κρασί τα άλλα οινοπνεύμα τα δεν είχαν διαφορές με τα άλλα του είδους τους.
Όμως μετά που μου έδειξες μερικά είδη έχω αναθεωρήσει αυτή την άποψη και άρχισα κι εγώ να την προτιμώ πότε πότε σε κάποια γεύματα ειδικά όταν είναι μεσημεριανά.
Μόλις έμαθα και τη μεγάλη εξέλιξη με το τσιγάρο. Σου εύχομαι τόσο εσένα όσο και στην Πόπη καλή επιτυχία

popi είπε...

Λοιπόν αγάπη, ωραία όσα γράφεις για τη μπύρα αλλά περιμένω επιτέλους καινούρια δημοσίευση.. Έμαθα ότι χθές πήγες σε συναυλία.. μήπως να ενημέρωνες τους αναγνώστς σου τί θα πει ροκ εντ ρολ???

boukoumtsa είπε...

Αυτή η forbidden fruit ήτο πολύ καλή!! Ευχάριστη έκπληξη ;)

Καλή επιτυχία με το τσιγάρο, κομπολόι πήρατε? :p